Rugby is ontstaan in 1823 toen William Webb Ellis de bal tijdens een partijtje voetbal ineens met zijn handen oppakte. Het is een snel spel dat eigenlijk gebaseerd is op simpel landje veroveren. Twee ploegen moeten onder leiden van een scheidsrechter proberen de ovale bal achter de laatste lijn op de grond te drukken. Rugby is al een oude sport en kenmerkt zich door discipline en wederzijds respect. De scheidsrechter is heilig! Tegen hem wordt niet gepraat en geroepen, want hij beslist. Ook de tegenstander wordt met respect behandeld. Rugby is een harde, maar wel eerlijke sport.

Team
Het Rugbyspel wordt gespeeld door twee ploegen van vijftien spelers; acht voorwaartsen en zeven driekwarten. De voorwaartsen proberen de bal te veroveren en de driekwarten boeken terreinwinst. De duur van de wedstrijd is twee keer 40 minuten.

Doel
Het doel van rugby is terrein veroveren op de tegenstander en punten scoren. Dit doe je door de bal achter de doellijn op de grond te drukken (try) of door de bal tussen de doelpalen door te trappen (place and drop-goal). Een try levert vijf punten op en men mag dan daarna nog proberen de bal tussen de doelpalen te schieten wat twee extra punten kan opleveren. Strafschoppen op het doel en kicks tijdens openspel middels een dropkick leveren 3 punten op. Bij alle doelpogingen moet de bal tussen de palen en over de dwarslat geschopt worden. Rugby is een teamsport, waarbij kameraadschap, sportiviteit, respect, discipline en plezier voor, tijdens en na de wedstrijd voorop staan.

Belangrijke regels
De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens. De bal mag alleen naar achteren worden gegooid. De ovale vorm vereist de juiste passtechniek. De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen, en onder de schouders van de tegenstander. Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een scrum.

In de scrum staan acht voorwaartsen in een vaste formatie. De twee groepen van acht voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid. Als de bal uit gaat wordt een line-out geformeerd. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid. Zware overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Maar als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert drie punten op.

Buitenspel: als je achter de bal blijft, sta je over het algemeen NIET buitenspel. Niet alleen bij een tackel doe je leuke contacten op. Ook bij een MAUL maak je contact. Je botst tegen een speler en draait je lichaam in. Je wacht op hulp van een maatje als de tegenstander je vastpakt. Soms krijg je een kluwe van spelers die duwen en trekken om de bal te krijgen. Als de bal in dezelfde situatie op de grond komt, spreek je van een RUCK. Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je in de verdediging staat. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies. Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met RESPECT!!

Handleiding
Download de BeginnersGuideNL (PDF

Spelregels
Op de ‘IRB spelregels van de Rugby Union’ website kun je de spelregels lezen, video voorbeelden bekijken en animaties om je te helpen begrijpen hoe de spelregels worden toegepast op het speelveld, en een zelftest examen doen om je kennis te testen.

Bezoek de ‘IRB spelregels van de Rugby Union’ website.

Download de Jeugd spelregels (PDF)

Heb je vragen, mail naar rugby@thepigs.nl

Samen trainen voor het beste resultaat op de wedstrijddag.

ARC The Pigs is opgericht op 4 april 1974 en heeft sindsdien onafgebroken deelgenomen als lid van de Nederlandse Rugbybond aan de competitie.

Gesteund door de omgeving.

ARC Sponsors.

16 Logo ABCO
Aesticos